16 Aralık 2007 Pazar

'Haç krizi' İspanya'ya sıçradı


İspanya'nın dünyaca ünlü FC Barcelona Kulübü'nün ambleminde bulunan haç sembolünün, forma satışı yapılan bazı İslam ülkelerinde kaldırılması ülkede tepkilere neden oldu.
Suudi Arabistan gibi İslam ülkelerinde ''duyarlılıkları yaralamamak'' gerekçesiyle burada satılan Barcelona formalarının üzerindeki haç sembolünün düz çizgi olarak değiştirilmesi İspanya'da tepki çekti.
Aziz Jordi'nin hacı olarak yüzyıldan fazla süre Barcelona ambleminin içinde yer alan sembolün değiştirilmesiyle ilgili açıklama yapan Katalonya özerk yönetiminin en büyük siyasi partisi durumundaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CIU) Genel Sekreteri Josep Antonio Duran Lleida, FC Barcelona'nın armasında bulunan Aziz Jordi'nin haç sembolüne ''saygı gösterilmesini'' istedi.
Duran, sözlerine şöyle devam etti:
''Birlikte yaşam ve saygının değerlerini içeren bir kültürün parçasıyız. Eğer bu kültürün dışından gelenler varsa, bizim değerlerimize saygı göstermek zorundalar. Aynı şekilde bizden dışarıya gidenler de bulundukları yerin değerlerine saygı göstermeliler. Ben, yarım aylı tişörtlere saygı gösteriyorum. Haç bir batı değeri ve Barcelona'nın da bayrağında, ambleminde var.''
Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde FC İnterli futbolcular, Fenerbahçe'ye karşı oynadıkları maçta haç sembollünün bulunduğu formalarıyla mücadele etmişti. İzmirli bir avukatın bu nedenle UEFA'ya yaptığı başvuru sonrasında konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştı.

Hiç yorum yok: